Kegelbaan komt thuis

Kegelen was heel populair in de eerste helft van de twintigste eeuw en dat was niet anders in Eizer. Eizer had zelfs verschillende kegelbanen. Ééntje daarvan lag bij Jan-Baptist Dewilder (ofte ”Jakke Schoen”), tegenover de ingang van de school. Kegelen was een favoriete zondagsactiviteit van velen in Eizer. Naast de „competitie“ tussen de kegelaars konden de jongens die kegels rechtzetten een leuk centje verdienen. In de jaren vijftig werd het echter heel stil rond de kegelbanen.

Eendracht Maakt Macht vond dat we die traditie weer nieuw leven moesten inblazen en in 1985 legden we een kegelbaan aan op het perceel naast de kerk dat we ondertussen omgedoopt hadden tot Salon Georges. En de steen waarop de kegels staan hadden we uitgegraven bij …. Jakke Schoen. De steen kreeg dus als het ware een „nieuw leven“… en gekegeld werd er bij Salon Georges vaak tot in de vroege uurtjes tijdens Eizer kermis. De passie voor het kegelen liet de kriek ook in beken stromen. 15 vaten kriek op een weekend was geen uitzondering.

Kegelbaan aan Salon Georges

In 1995 werd Salon Georges afgebroken om plaats te maken voor het Gebroken Hof, onze kegelbaan moesten we dan ook noodgedwongen verhuizen. We staken gewoon de straat over en legden onze kegelbaan opnieuw aan op het terrein van Charles Foccaert. Hier zijn we 20 jaar te gast geweest en we verheugen ons jaarlijks op de intense strijd voor eeuwige roem tussen de verschillende ploegen tijdens ons kegeltornooi.

Kegelbaan bij Charles Foccaert

Maar ook hier startten bouwactiviteiten… . Met wat creativiteit hebben we echter opnieuw een nieuwe locatie gespot voor onze kegelbaan op het vroegere perceel van Jakke Schoen. De steen is dus weer thuisgekomen. Hij is de rode draad in ons kegelverhaal. We wensen hem nog een heel lang leven toe !!! Bij deze nodigen we iedereen uit op onze nieuwe locatie in september 😊😊

Josse Coudré, voorzitter EMM

Dit artikel was te lezen in de Eizerwijzer.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.